Ukrainaflyktingar får jobba. Här är reglerna!

Vår tidigare poddröst Jeanette Martin har sedan podden släpptes plöjt igenom vad som verkligen gäller för de flyktingar som vill börja jobba. Med motstridiga uppgifter upplevs det riktiga regelverket som höljt i dunkel men läs här Jeanettes redogörelse för det verkliga läget och vad reglerna säger.
Detta är vad som gäller:

– Du kan jobba utan samordningsnummer, säger Jeanette! Jag har rett ut frågan från grunden och vill dela med mig. Låt inte ett nummer hindra dig att börja arbeta trots att det kan vara den informationen som arbetsförmedlingen kommunicerar. Så snart du har beslut om arbetstillstånd är du anställningsbar.

Jeanettes erfarenheter från sina myndighetsroller gör att hon troligen lättare än någon annan kan plöja lagar och regler och att förstå myndighetssvenskan. Vad behövs då?

Skatteverkets tillhandahåller blanketterna du behöver.
Foto: Nikolaj Jakobsen

– Jo, ett anställningsavtal eller annan skriftligt uppgift om att du är erbjuden ett arbete, berättar Jeanette vidare. Anmäl preliminär A-Skatt och det görs av arbetsgivare eller den som ska jobba. Förutom A-skatt behöver arbetsgivare arbetsgivare deklarera som vanligt och det är den arbetsgivare deklaration som går bra att lämna enbart med födelsetid med år, månad och dag. Seriösa företag vill kunna göra rätt så det är en viktig uppgift ur arbetsgivarperspektiv.

Det är dessa regler som gäller, inget annat. Det är alltid skönt när någon som kan visar vägen.
– Så bara sök jobb och låt inget hindra dig från att jobba, avslutar Jeanette!

Vi tackar Jeanette Martin för klargörandet.
Länkar nedan.
Dela gärna artikeln!

HENNING SVEDBERG


Länkar:
Här har SKV samlat information som riktar sig till dig som är arbetsgivare eller planerar att anställa personal för första gången.
Arbetsgivare ska lämna arbetsgivardeklaration och det går bra på födelsedata.

Så fyller du i arbetsgivardeklarationen i tjänsten – ruta för ruta.
Uppgifterna är avstämda internt på Skatteverket med handläggare för arbetsgivare.